Glosar Termeni Localizare
🧾

Glosar Termeni Localizare


Parteneri și adrese


Câmp Partners unique by Company, VAT, NRC (ro Parteneri unici după Companie, TVA, NRC) = Pentru a selecta opțiunea "Parteneri unici" pe baza informațiilor precum Compania, TVA și NRC, configurați o regulă care să prevină duplicarea Partenerului în sistem. Această regulă va funcționa pe baza valorilor unice ale codului TVA, NRC și numele companiei pentru a asigura că fiecare partener este distinct și nu se dublează în sistem.

Câmp Partners Fiscal Validation (ro Validarea fiscală a partenerilor) = Validarea fiscală a partenerilor implică actualizarea datelor acestora pe baza codului TVA preluat de pe site-ul ANAF cu ajutorul unui cron job.

Această procedură asigură că datele fiscale ale partenerilor sunt întotdeauna sincronizate cu informațiile oficiale furnizate de autoritatea fiscală, contribuind astfel la menținerea unor informații precise și actualizate în sistem.

Stoc

Câmpul Stoc și bifarea acestuia va permite integrarea unor module dezvoltate pentru a se conforma cerințelor contabile românești.

1)     Modul Romania - Picking Reports

  • Rapoarte pentru Primire, Livrare și Transfer Intern
  • Referința din comanda de achiziție este copiată în Nota de Intrare în Recepție (NIR) și pe factură
  • Opțiune în setările (România) pentru tipărirea taxelor la primire
  • Opțiune în setările (România) pentru tipărirea băncilor în rapoarte

2)    Modul Stock Accounting 

Modulul permite contabilitatea stocurilor pentru recepții, livrări, consum, utilizare/dare, inventar și producție.

Are legătura cu câmpul Romanian Stock Accounting care actualizează contabilitatea stocului conform legislației românești.

3)    Modul Romania - Stock Accounting Notice, Modul Romania - Stock Accounting Price Difference

Aceste module gestionează diferențele de preț între facturi și recepții. Va crea un cost aferent unui produs Diferență de preț disponibil în configurație.

Are legătura cu câmpul Diferența de preț în contabilitate stoc care permite înregistrarea diferențele de preț între facturi și primire prin costuri adiționale.

Câmpul Actualizare evaluare stoc permite actualizarea evaluării stocului în cazul diferenței de preț între primire și factură. 

Notă!! Produsul Diferență de preț trebuie să fie configurat ca un produs de tip serviciu care va fi utilizat în costul adițional pentru a înregistra diferențele de preț. Trebuie setat un cont de cheltuieli pentru produs sau categorie de produs.

4)    Modul Romania - Stock Report

Acest modul adaugă un raport de stoc conform cerințelor din România.

5)    Modul Romania – Stock

Modulul facilitează procesul de Consum și Dare în Consum - adaugă tipuri de locații și de ridicare pentru fiecare depozit nou creat.

Câmpul DVI permite înregistrarea DVI direct din facturi. Acesta se activează doar în cazul în care există astfel de situații.

Câmpul Romanian Stock Account Notice identifică sau evidențiază operațiunile de stoc în sistemul contabil ca fiind operațiuni de notificare sau raportare. Aceasta ar putea implica înregistrarea acestor operațiuni într-un mod care să permită raportarea lor în mod corespunzător pentru diverse scopuri, cum ar fi evaluarea stocurilor, gestionarea fluxului de numerar și respectarea regulamentelor contabile.

Câmpul Romanian Stock Accounting Date permite selectarea datei contabilă în operațiile de stoc. Toate tranzacțiile vor folosi data contabilă ca dată înregistrată în stoc.

Câmpul Romanian Stock Picking Valued Report se referă la furnizarea de rapoarte care oferă informații valorificate sau evaluative despre operațiunile legate de stoc.

Câmpul Raport fișă de magazie permite afișarea unui raport de stoc pentru produsele grupate în funcție de Locație și Cont.

Câmpul Romanian Stock Picking Comment Template permite introducerea unor aspecte predefinite în rapoartele de stoc.

Câmpul Restrict Stock Move Date Future se referă la impunerea unei reguli sau a unei restricții în sistemul de gestionare a stocurilor pentru a preveni înregistrarea operațiunilor de mutare a stocurilor cu o dată ulterioară datei curente. Aceasta înseamnă că utilizatorii nu vor putea înregistra operațiuni de mutare a stocurilor care ar trebui să aibă loc în viitor. Această măsură poate fi implementată pentru a asigura integritatea datelor și pentru a preveni erorile sau manipulările incorecte ale stocurilor prin înregistrarea unor operațiuni care nu ar trebui să aibă loc încă.

Câmpul Restrict Stock Move Date Last Month se referă la impunerea unei reguli sau a unei restricții în sistemul de gestionare a stocurilor, astfel încât utilizatorii să nu poată înregistra operațiuni de mutare a stocurilor care au avut loc cu mai mult de o lună înainte de data curentă. Aceasta înseamnă că operațiunile de mutare a stocurilor trebuie înregistrate într-un interval de cel mult o lună de la data la care s-au efectuat. Această măsură poate fi implementată pentru a asigura integritatea datelor și pentru a preveni înregistrarea întârziată a operațiunilor, care ar putea duce la erori sau la pierderea informațiilor precise despre stocuri.

Se mai pot seta următoarele conturi contabile

Cont de plată pentru expediere = 408 Furnizori – facturi nesosite

Cont de primire pentru expediere = 418 Clienți – facturi de întocmit

Cont de utilizare = 8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosință

Cont de custodie pentru expediere = 8033 Valori materiale primite în păstrare sau custodie

Cont pentru taxe neexigibile = 4428 TVA neexigibilă sau un cont analitic

Contul de transfer al companiei românesti = 482 Decontări între subunități

Discounturi comerciale primite

Discounturi comerciale acordate.


Contabilitate

1. Ce înseamnă Contabilitate anglo-saxonă? Ce se întâmplă dacă debifăm această opțiune?

Multe țări folosesc acest tip de contabilitate pentru a gestiona operațiunile lor financiare. În contabilitatea anglo-saxonă, se raportează costurile produselor vândute numai după ce acestea au fost vândute sau livrate clienților respectivi. Cu alte cuvinte, aceste costuri sunt înregistrate în momentul finalizării vânzării sau a livrării.

De asemenea, în contabilitatea anglo-saxonă, contul de cheltuieli nu este afectat chiar dacă ați primit un produs sau ați emis o factură. Acest cont va fi influențat doar după ce produsul respectiv a fost facturat și livrat clientului final.

Notă!!! Recomandăm bifarea acestui câmp.

2. Ce înseamnă Romania - Use Romanian Accounting?

Toate modificările adăugate de localizarea românească vor fi aplicate doar pentru companiile care au bifat câmpul Folosește Contabilitatea Română.

3. Setări Poziție fiscală

Se pot seta următoarele poziții fiscale:

Poziția fiscală pentru TVA la plată  = Regim TVA la încasare

Poziția fiscală pentru taxare inversă = Regim Taxare Inversă


4. Ce înseamna Romania Account Period Close? Ce impact poate avea dacă este bifat în mod eronat?

Este o procedură contabilă care implică utilizarea unei funcționalități de închidere a perioadei, oferind un mecanism specializat pentru închiderea veniturilor, cheltuielilor și a TVA-ului pe o anumită perioadă de timp. Acest mecanism permite închiderea veniturilor și cheltuielilor din clasa 6 și clasa 7.

Este important de menționat că setarea pentru utilizarea modulului de contabilitate în Odoo nu este relevantă în acest context, deoarece funcționalitatea de închidere a perioadei este independentă de această configurare.

4. Ce înseamna Invoice Edit Currency Rate? Ce impact poate avea dacă este bifat in mod eronat?

Cursul valutar în factură poate fi modificat conform preferințelor dvs., permițându-vă să utilizați propriul curs valutar. În implementările noastre anterioare, opțiunea aceasta nu a fost utilizată.

5. Ce înseamna Romania Payment to Statement? Ce impact poate avea dacă este bifat in mod eronat?

Înregistrați plata directă la declarația bancară sau numerară. Setați secvențe diferite pentru operațiuni de numerar.

6. Ce înseamnă Invoice Report? Ce impact poate avea dacă este bifat în mod eronat?

Bifarea câmpului, va instala modulul Romania - Invoice Report. Acest modul adaugă un comentariu în factură despre ștampila și semnătura conform legislației. De asemenea, adaugă sumele totale în moneda companiei în cazul în care moneda diferă de cea a companiei.


 

7. Ce înseamnă Romania Payment Receipt Report?

Bifarea câmpului instalează modulul Romania - Payment to Statement care permite adăugarea plăților în extrasul de cont bancar

Acest modul adaugă funcționalități pentru plățile efectuate de clienți/furnizori, permițând utilizatorului contabil să asocieze plata direct cu extrasul de cont bancar prin intermediul meniului de plăți sau opțiunii de înregistrare a plăților în facturile clienților/furnizorilor. După selectarea și validarea plății, modulul va adăuga o linie în extrasul de cont bancar selectat.

8. Ce inseamna Romania Non Deductible VAT?

Bifarea câmpului instalează modulul Romania - Nondeductible VAT . Modulul permite Înregistrarea TVA-ului nededucibil în contabilitate și operațiuni de stoc. Presupune documentarea și evidențierea taxei pe valoarea adăugată care nu poate fi dedusă sau recuperată de către o companie.