Glosar Termeni Localizare
­čžż

Glosar Termeni Localizare


Parteneri și adrese


C├ómp Partners unique by Company, VAT, NRC (ro Parteneri unici dup─â Companie, TVA, NRC) = Pentru a selecta op╚Ťiunea "Parteneri unici" pe baza informa╚Ťiilor precum Compania, TVA ╚Öi NRC, configura╚Ťi o regul─â care s─â previn─â duplicarea Partenerului ├«n sistem. Aceast─â regul─â va func╚Ťiona pe baza valorilor unice ale codului TVA, NRC ╚Öi numele companiei pentru a asigura c─â fiecare partener este distinct ╚Öi nu se dubleaz─â ├«n sistem.

Câmp Partners Fiscal Validation (ro Validarea fiscală a partenerilor) = Validarea fiscală a partenerilor implică actualizarea datelor acestora pe baza codului TVA preluat de pe site-ul ANAF cu ajutorul unui cron job.

Aceast─â procedur─â asigur─â c─â datele fiscale ale partenerilor sunt ├«ntotdeauna sincronizate cu informa╚Ťiile oficiale furnizate de autoritatea fiscal─â, contribuind astfel la men╚Ťinerea unor informa╚Ťii precise ╚Öi actualizate ├«n sistem.

Stoc

C├ómpul Stoc ╚Öi bifarea acestuia va permite integrarea unor module dezvoltate pentru a se conforma cerin╚Ťelor contabile rom├óne╚Öti.

1)     Modul Romania - Picking Reports

  • Rapoarte pentru Primire, Livrare ╚Öi Transfer Intern
  • Referin╚Ťa din comanda de achizi╚Ťie este copiat─â ├«n Nota de Intrare ├«n Recep╚Ťie (NIR) ╚Öi pe factur─â
  • Op╚Ťiune ├«n set─ârile (Rom├ónia) pentru tip─ârirea taxelor la primire
  • Op╚Ťiune ├«n set─ârile (Rom├ónia) pentru tip─ârirea b─âncilor ├«n rapoarte

2)    Modul Stock Accounting 

Modulul permite contabilitatea stocurilor pentru recep╚Ťii, livr─âri, consum, utilizare/dare, inventar ╚Öi produc╚Ťie.

Are leg─âtura cu c├ómpul Romanian Stock Accounting care actualizeaz─â contabilitatea stocului conform legisla╚Ťiei rom├óne╚Öti.

3)    Modul Romania - Stock Accounting Notice, Modul Romania - Stock Accounting Price Difference

Aceste module gestioneaz─â diferen╚Ťele de pre╚Ť ├«ntre facturi ╚Öi recep╚Ťii. Va crea un cost aferent unui produs Diferen╚Ť─â de pre╚Ť disponibil ├«n configura╚Ťie.

Are leg─âtura cu c├ómpul Diferen╚Ťa de pre╚Ť ├«n contabilitate stoc care permite ├«nregistrarea diferen╚Ťele de pre╚Ť ├«ntre facturi ╚Öi primire prin costuri adi╚Ťionale.

C├ómpul Actualizare evaluare stoc permite actualizarea evalu─ârii stocului ├«n cazul diferen╚Ťei de pre╚Ť ├«ntre primire ╚Öi factur─â. 

Not─â!! Produsul Diferen╚Ť─â de pre╚Ť trebuie s─â fie configurat ca un produs de tip serviciu care va fi utilizat ├«n costul adi╚Ťional pentru a ├«nregistra diferen╚Ťele de pre╚Ť. Trebuie setat un cont de cheltuieli pentru produs sau categorie de produs.

4)    Modul Romania - Stock Report

Acest modul adaug─â un raport de stoc conform cerin╚Ťelor din Rom├ónia.

5)    Modul Romania ÔÇô Stock

Modulul faciliteaz─â procesul de Consum ╚Öi Dare ├«n Consum - adaug─â tipuri de loca╚Ťii ╚Öi de ridicare pentru fiecare depozit nou creat.

C├ómpul DVI permite ├«nregistrarea DVI direct din facturi. Acesta se activeaz─â doar ├«n cazul ├«n care exist─â astfel de situa╚Ťii.

C├ómpul Romanian Stock Account Notice identific─â sau eviden╚Ťiaz─â opera╚Ťiunile de stoc ├«n sistemul contabil ca fiind opera╚Ťiuni de notificare sau raportare. Aceasta ar putea implica ├«nregistrarea acestor opera╚Ťiuni ├«ntr-un mod care s─â permit─â raportarea lor ├«n mod corespunz─âtor pentru diverse scopuri, cum ar fi evaluarea stocurilor, gestionarea fluxului de numerar ╚Öi respectarea regulamentelor contabile.

C├ómpul Romanian Stock Accounting Date permite selectarea datei contabil─â ├«n opera╚Ťiile de stoc. Toate tranzac╚Ťiile vor folosi data contabil─â ca dat─â ├«nregistrat─â ├«n stoc.

C├ómpul Romanian Stock Picking Valued Report se refer─â la furnizarea de rapoarte care ofer─â informa╚Ťii valorificate sau evaluative despre opera╚Ťiunile legate de stoc.

C├ómpul Raport fi╚Ö─â de magazie permite afi╚Öarea unui raport de stoc pentru produsele grupate ├«n func╚Ťie de Loca╚Ťie ╚Öi Cont.

C├ómpul Romanian Stock Picking Comment Template permite introducerea unor aspecte predefinite ├«n rapoartele de stoc.

C├ómpul Restrict Stock Move Date Future se refer─â la impunerea unei reguli sau a unei restric╚Ťii ├«n sistemul de gestionare a stocurilor pentru a preveni ├«nregistrarea opera╚Ťiunilor de mutare a stocurilor cu o dat─â ulterioar─â datei curente. Aceasta ├«nseamn─â c─â utilizatorii nu vor putea ├«nregistra opera╚Ťiuni de mutare a stocurilor care ar trebui s─â aib─â loc ├«n viitor. Aceast─â m─âsur─â poate fi implementat─â pentru a asigura integritatea datelor ╚Öi pentru a preveni erorile sau manipul─ârile incorecte ale stocurilor prin ├«nregistrarea unor opera╚Ťiuni care nu ar trebui s─â aib─â loc ├«nc─â.

C├ómpul Restrict Stock Move Date Last Month se refer─â la impunerea unei reguli sau a unei restric╚Ťii ├«n sistemul de gestionare a stocurilor, astfel ├«nc├ót utilizatorii s─â nu poat─â ├«nregistra opera╚Ťiuni de mutare a stocurilor care au avut loc cu mai mult de o lun─â ├«nainte de data curent─â. Aceasta ├«nseamn─â c─â opera╚Ťiunile de mutare a stocurilor trebuie ├«nregistrate ├«ntr-un interval de cel mult o lun─â de la data la care s-au efectuat. Aceast─â m─âsur─â poate fi implementat─â pentru a asigura integritatea datelor ╚Öi pentru a preveni ├«nregistrarea ├«nt├órziat─â a opera╚Ťiunilor, care ar putea duce la erori sau la pierderea informa╚Ťiilor precise despre stocuri.

Se mai pot seta urm─âtoarele conturi contabile

Cont de plat─â pentru expediere = 408 Furnizori ÔÇô facturi nesosite

Cont de primire pentru expediere = 418 Clien╚Ťi ÔÇô facturi de ├«ntocmit

Cont de utilizare = 8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date ├«n folosin╚Ť─â

Cont de custodie pentru expediere = 8033 Valori materiale primite în păstrare sau custodie

Cont pentru taxe neexigibile = 4428 TVA neexigibil─â sau un cont analitic

Contul de transfer al companiei rom├ónesti = 482 Decont─âri ├«ntre subunit─â╚Ťi

Discounturi comerciale primite

Discounturi comerciale acordate.


Contabilitate

1. Ce ├«nseamn─â Contabilitate anglo-saxon─â? Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â debif─âm aceast─â op╚Ťiune?

Multe ╚Ť─âri folosesc acest tip de contabilitate pentru a gestiona opera╚Ťiunile lor financiare. ├Än contabilitatea anglo-saxon─â, se raporteaz─â costurile produselor v├óndute numai dup─â ce acestea au fost v├óndute sau livrate clien╚Ťilor respectivi. Cu alte cuvinte, aceste costuri sunt ├«nregistrate ├«n momentul finaliz─ârii v├ónz─ârii sau a livr─ârii.

De asemenea, ├«n contabilitatea anglo-saxon─â, contul de cheltuieli nu este afectat chiar dac─â a╚Ťi primit un produs sau a╚Ťi emis o factur─â. Acest cont va fi influen╚Ťat doar dup─â ce produsul respectiv a fost facturat ╚Öi livrat clientului final.

Notă!!! Recomandăm bifarea acestui câmp.

2. Ce ├«nseamn─â Romania - Use Romanian Accounting?

Toate modificările adăugate de localizarea românească vor fi aplicate doar pentru companiile care au bifat câmpul Folosește Contabilitatea Română.

3. Set─âri Pozi╚Ťie fiscal─â

Se pot seta urm─âtoarele pozi╚Ťii fiscale:

Pozi╚Ťia fiscal─â pentru TVA la plat─â  = Regim TVA la ├«ncasare

Pozi╚Ťia fiscal─â pentru taxare invers─â = Regim Taxare Invers─â


4. Ce înseamna Romania Account Period Close? Ce impact poate avea dacă este bifat în mod eronat?

Este o procedur─â contabil─â care implic─â utilizarea unei func╚Ťionalit─â╚Ťi de ├«nchidere a perioadei, oferind un mecanism specializat pentru ├«nchiderea veniturilor, cheltuielilor ╚Öi a TVA-ului pe o anumit─â perioad─â de timp. Acest mecanism permite ├«nchiderea veniturilor ╚Öi cheltuielilor din clasa 6 ╚Öi clasa 7.

Este important de men╚Ťionat c─â setarea pentru utilizarea modulului de contabilitate ├«n Odoo nu este relevant─â ├«n acest context, deoarece func╚Ťionalitatea de ├«nchidere a perioadei este independent─â de aceast─â configurare.

4. Ce înseamna Invoice Edit Currency Rate? Ce impact poate avea dacă este bifat in mod eronat?

Cursul valutar ├«n factur─â poate fi modificat conform preferin╚Ťelor dvs., permi╚Ť├óndu-v─â s─â utiliza╚Ťi propriul curs valutar. ├Än implement─ârile noastre anterioare, op╚Ťiunea aceasta nu a fost utilizat─â.

5. Ce înseamna Romania Payment to Statement? Ce impact poate avea dacă este bifat in mod eronat?

├Änregistra╚Ťi plata direct─â la declara╚Ťia bancar─â sau numerar─â. Seta╚Ťi secven╚Ťe diferite pentru opera╚Ťiuni de numerar.

6. Ce înseamnă Invoice Report? Ce impact poate avea dacă este bifat în mod eronat?

Bifarea c├ómpului, va instala modulul Romania - Invoice Report. Acest modul adaug─â un comentariu ├«n factur─â despre ╚Ötampila ╚Öi semn─âtura conform legisla╚Ťiei. De asemenea, adaug─â sumele totale ├«n moneda companiei ├«n cazul ├«n care moneda difer─â de cea a companiei.


 

7. Ce înseamnă Romania Payment Receipt Report?

Bifarea c├ómpului instaleaz─â modulul Romania - Payment to Statement care permite ad─âugarea pl─â╚Ťilor ├«n extrasul de cont bancar

Acest modul adaug─â func╚Ťionalit─â╚Ťi pentru pl─â╚Ťile efectuate de clien╚Ťi/furnizori, permi╚Ť├ónd utilizatorului contabil s─â asocieze plata direct cu extrasul de cont bancar prin intermediul meniului de pl─â╚Ťi sau op╚Ťiunii de ├«nregistrare a pl─â╚Ťilor ├«n facturile clien╚Ťilor/furnizorilor. Dup─â selectarea ╚Öi validarea pl─â╚Ťii, modulul va ad─âuga o linie ├«n extrasul de cont bancar selectat.

8. Ce inseamna Romania Non Deductible VAT?

Bifarea c├ómpului instaleaz─â modulul Romania - Nondeductible VAT . Modulul permite ├Änregistrarea TVA-ului nededucibil ├«n contabilitate ╚Öi opera╚Ťiuni de stoc. Presupune documentarea ╚Öi eviden╚Ťierea taxei pe valoarea ad─âugat─â care nu poate fi dedus─â sau recuperat─â de c─âtre o companie.