Modul Cerere Retur (RMA)
­čö╣


Modul Cerere Retur (RMA)

Acest modul permite gestionarea Cererilor de Retur (RMA). Documentele RMA pot fi create de la zero sau dintr-o comand─â de v├ónzare. Opera╚Ťiunile de primire a produselor ╚Öi returnare a livr─ârilor din modulul RMA sunt complet integrate cu Opera╚Ťiunile de Recep╚Ťie ╚Öi Livrare din modulul de baz─â de inventar Odoo. 

Instalare Modul Return Merchandise Authorization Management (ro Cerere Retur)

Pentru a instala modulul ├«n Odoo, urma╚Ťi ace╚Öti pa╚Öi:

  1. Accesa╚Ťi modulul Aplica╚Ťii;
  2. Alege╚Ťi op╚Ťiunea Categorii ÔÇô Toate;
  3. ├Än bara de c─âutare, tasta╚Ťi Return Merchandise Authorization Management:
  4. Selecta╚Ťi modulul din rezultatele c─âut─ârii;
  5. Ap─âsa╚Ťi butonul Instaleaz─â.

În tabloul de bord al sistemului, modulul de RMA va fi afișat:


Configurare Echipă de Vânzări RMA

Se acceseaz─â modulul Cerere Retur, apoi naviga╚Ťi la meniul Configurare ╚Öi selecta╚Ťi op╚Ťiunea Echip─â


Aici, pute╚Ťi crea o echip─â nou─â ╚Öi atribui un nume, un responsabil ╚Öi membri ai echipei. 


Se apas─â butonul Salveaz─â.

Configurare RMA Tags

Tagurile pot fi folosite pentru a eviden╚Ťia anumite caracteristici ale cererii de retur, cum ar fi starea procesului de returnare, motivul return─ârii, tipul de produse returnate sau orice alt aspect relevant pentru gestionarea ╚Öi monitorizarea cererii de retur.

Pentru a configura un Tag, se acceseaz─â meniul Configurare - RMA Tags

Se apas─â butonul Creeaz─â, se completeaz─â numele Tag-ului ╚Öi se bifeaz─â dac─â este activ public sau nu. 

Se apas─â butonul Salveaz─â.

Flux Modul Cerere Retur

Creare Cerere de Retur

Exist─â dou─â variante de a crea o cerere de retur. Prima variant─â, ar fi crearea unei cereri de retur de la zero. Pentru a utiliza acest modul, trebuie s─â accesa╚Ťi modulul Cerere retur ╚Öi crea╚Ťi o nou─â cerere

Selecta╚Ťi un partener, o adres─â de facturare, comand─â v├ónzare, livrare ini╚Ťial─â, mi╚Öcare origine, selecta╚Ťi un produs, introduce╚Ťi o cantitate, completa╚Ťi restul formularului ╚Öi face╚Ťi clic pe butonul Salveaz─â ╚Öi Confirm─â.


Va fi afi╚Öat un buton inteligent numit  Recep╚Ťie. Se va ap─âsa pe acest buton pentru a accesa formularul de opera╚Ťiune de primire. Dac─â totul este corect, valida╚Ťi opera╚Ťia de Primire Produse.

A doua variant─â, este de a identifica comanda de v├ónzare ╚Öi se a ap─âsa butonul Crea╚Ťi Cerere Retur


Se va deschide fereastra de unde se va selecta produsul ce va fi returnat, adresa de livrare de la care se face returul, opera╚Ťia solicitat─â ╚Öi se va apasa butonul Accept─â.

De asemenea, pute╚Ťi finaliza RMA f─âr─â alte ├«nt├órzieri. Pentru a face acest lucru, ap─âsa╚Ťi pe butonul Valideaz─â


Se va reveni la RMA. Aceast─â cerere de retur este ├«n starea Recep╚Ťionat.


Ramburs

Pentru a genera un ramburs ╚Öi a ini╚Ťia o comand─â de livrare pentru returnarea produsului c─âtre client se va ap─âsa butonul De rambursat.

├Än mod automat, RMA-ul va fi setat ├«n starea Rambursat. Atunci c├ónd se apas─â butonul Ramburs, acesta va direc╚Ťiona c─âtre o factur─â ciorn─â not─â de credit pentru client, care va fi ini╚Ťial─â ╚Öi necesit─â verificare ╚Öi validare ulterioare. Dup─â aceasta, factura va putea fi emis─â ╚Öi trimis─â c─âtre client pentru finalizare.

Înlocuire

Pentru a ├«nlocui produsul se va ap─âsa butonul ├Änlocuire ╚Öi se va deschide o fereastr─â unde se alege Data programat─â, Depozit, Produsul de ├«nlocuire ╚Öi Cantitatea. 

Se apasă butonul Livrează și automat se va genera comanda de livrare.

RMA va fi setat automat ├«n starea Waiting for replacement atunci c├ónd cantitatea RMA este egal─â sau mai mic─â dec├ót cantitatea din comenzile de livrare efectuate legate de ea.

De asemenea, pute╚Ťi finaliza RMA f─âr─â alte ├«nt├órzieri. Pentru a face acest lucru, ap─âsa╚Ťi pe butonul Valideaz─â

Retur c─âtre Client

Butonul Retur c─âtre Client va ini╚Ťia procesul de returnare a produsului c─âtre client ╚Öi va putea fi urmat─â o procedur─â similar─â cu cea a gener─ârii unei comenzi de livrare, unde se vor specifica detaliile necesare pentru procesul de retur (data programat─â, cantitatea).


De asemenea, pute╚Ťi finaliza RMA f─âr─â alte ├«nt├órzieri. Pentru a face acest lucru, ap─âsa╚Ťi pe butonul Valideaz─â

Procesul de Cerere Retur (RMA) este esen╚Ťial pentru gestionarea eficient─â a produselor returnate ╚Öi a altor resurse materiale ├«ntr-o organiza╚Ťie.