Manual Intrastat (T)
­čö╣

Intrastat

Intrastat este un sistem folosit ├«n cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a colecta ╚Öi produce statistici cu privire la comer╚Ťul de bunuri ├«ntre statele membre ale UE. Dac─â utiliza╚Ťi Odoo, un software de planificare a resurselor ├«ntreprinderii (ERP) ╚Öi de gestionare a afacerilor open-source, pute╚Ťi configura raportarea Intrastat pentru a respecta reglement─ârile UE.

Pentru a ob╚Ťine cele mai recente informa╚Ťii cu privire la NC 2023 ╚Öi NC 2024 ╚Öi pentru a verifica orice schimb─âri specifice, v─â recomand─âm s─â consulta╚Ťi direct sursele oficiale ale Uniunii Europene sau ale autorit─â╚Ťilor na╚Ťionale relevante care gestioneaz─â raportarea Intrastat.

Nomenclatorul Combinat 2024 trebuie desc─ârcat de pe intrastat.ro ╚Öi configurat ├«n Odoo ╚Öi aplica╚Ťia Intrastat .


├Än aplica╚Ťia Intrastat se importa fi╚Öierul Nomenclatorul Combinat 2024 (meniul Ac╚Ťiuni ÔÇôNomenclatoare)

├Än sistemul Odoo se va importa fi╚Öierul ├«n Contabilitate ÔÇô Configur─âri ÔÇô Intrastat Cod ( en Intrastat Code)

Se apas─â butonul Favorite ÔÇô Importa╚Ťi ├«nregistr─âri.

ATENȚIE!!! Fișierul descărcat de pe intrastat.ro va trebui prelucrat astfel încât să fie compatibil pentru importul in Odoo.

Configurare Incotermeni

Se acceseaz─â modulul de Contabilitate ÔÇô Configurare ÔÇô Incotermeni ╚Öi se apas─â butonul Creeaz─â condi╚Ťiile de livrare.

Mai jos reg─âsi╚Ťi o lista cu Incotermenii folosi╚Ťi:

Cod

Nume

EXW

La punctul de lucru

FCA

LIVRARE GRATUIT─é

FAS

LIVRARE LA PORT

FOB

LIVRARE LA BORD

CFR

COST ╚śI ├ÄNC─éRC─éTUR─é

CIF

COST, ASIGURARE ╚śI ├ÄNC─éRC─éTUR─é

CPT

TRANSPORT PL─éTIT C─éTRE

CIP

TRANSPORTUL ╚śI ASIGURAREA PL─éTITE C─éTRE

DAP

LIVRAT LA LOCATIE

DDP

Taxa Livrare Pl─âtit─â

DPU

LIVRAT LA LOC NEDESC─éRCAT

 

├Än Set─âri ÔÇô sec╚Ťiunea Contabilitate se pot defini Incotermii implici╚Ťi:

ÔÇő┬Ě         Incoterm implicit : ex. Livrat la Loca╚Ťie;

ÔÇő┬Ě         Default Transport Mode: ex. Expediere prin po╚Öt─â;

ÔÇő┬Ě         Default Transaction Type : Achizi╚Ťia/v├ónzarea definitiv─â.


Configurarea produselor

Pentru a ob╚Ťine o declara╚Ťie c├ót mai clar─â, produsele trebuie s─â aib─â definite greut─â╚Ťile (masa), Cod m─ârfuri (en Commodity Code), ╚Üara de origine (en Country of Origins)

Pentru definirea greut─â╚Ťii unui produs se acceseaz─â ╚Öablonul produsului ÔÇô sec╚Ťiunea Inventar ╚Öi se completeaz─â Masa acestuia.

Pentru definirea c├ómpurilor pentru Intrastat se acceseaz─â ╚Öablonul produsului ÔÇô sec╚Ťiunea Contabilitate ╚Öi se completeaz─â Cod m─ârfuri (en Commodity Code), ╚Üara de origine (en Country of Origins).


Not─â!!! Dac─â produsele nu au configurate c├ómpurile Mas─â, Cod m─ârfuri (en Commodity Code), ╚Üara de origine (en Country of Origins) declara╚Ťia va fi incomplet─â. Actualizarea informa╚Ťiilor se poate face cu op╚Ťiunea de export-compatibil cu importul.


Instruc╚Ťiuni operare Intrastat

Dup─â validarea cererii de ofert─â, ├«n comanda de achizi╚Ťie sec╚Ťiunea Alte informa╚Ťii se completeaz─â c├ómpul Incoterm

Pentru o declara╚Ťie c├ót mai complet─â, dup─â finalizarea facturii de furnizor, ├«n sec╚Ťiunea Alte informa╚Ťii se completeaz─â c├ómpurile Incoterm, ╚Üara de Origine, Intrastat Transaction Type ╚Ö.a.Linii Intrastat

Se acceseaz─â modulul de Contabilitate ÔÇô Raportare ÔÇô Linii intrastat