Marketing E-mail (S)
­čö╣

Marketing E-mail

E-mailurile sunt o form─â de comunicare eficient─â, complet personalizabil─â, care poate ajunge la orice public ╚Ťint─â - mare sau mic. Succesul unui e-mail este u╚Öor de m─âsurat, mai ales atunci c├ónd este implicat un ├«ndemn creativ.

Modulul Marketing E-mail ofer─â instrumente, ╚Öabloane ╚Öi func╚Ťii de design profesional pentru e-mailuri, concepute pentru a simplifica procesul, altfel complex, necesar pentru a crea e-mailuri captivante, pentru a construi campanii de succes ╚Öi pentru a urm─âri eficien╚Ťa lor general─â ├«ntr-o singur─â aplica╚Ťie.

Pentru a ├«ncepe accesa╚Ťi aplica╚Ťia Marketing E-mail├Än bara de c─âutare, ├«n mod implicit, este prezent filtrul: Mesajele mele. Aceasta ├«nseamn─â c─â singurele informa╚Ťii care sunt v─âzute (├«n acel moment) pe tabloul de bord Marketing E-mail sunt e-mailurile pe care utilizatorul actual le-a creat, trimis sau pentru care este responsabil.

Acest filtru poate fi eliminat ap─âs├ónd pe X de l├óng─â Mesajele mele din bara de c─âutare. Proced├ónd astfel, dezv─âluie toate informa╚Ťiile pentru fiecare e-mail din baza de date.


Etape implicite

Cele patru coloane kanban reprezint─â fiecare etape diferite ale e-mailurilor care au fost construite sau trimise ├«n cadrul aplica╚Ťiei Marketing E-mail. Etapele sunt: ÔÇőÔÇőCiorn─â, ├Än coad─â, Trimitere, Trimis.

ÔÇő┬Ě         Ciorn─â: ├«nseamn─â c─â e-mailul este ├«nc─â ├«n curs de scriere/creare.

ÔÇő┬Ě         ├Än coad─â: ├«nseamn─â c─â e-mailul este programat ╚Öi trimis la o dat─â ulterioar─â.

ÔÇő┬Ě         Trimitere: ├«nseamn─â c─â e-mailul este ├«n prezent trimis destinatarilor s─âi.

ÔÇő┬Ě         Trimis: ├«nseamn─â c─â e-mailul a fost deja trimis destinatarilor s─âi.


Vizualizarea kanban, tip list─â, grafic

Vizualizarea Kanban

Cele patru etape descrise în capitolul anterior se pot vedea în vizualizarea Kanban (reprezentată prin pictograma )

Vizualizarea List─â

Vizualizarea List─â (reprezentat─â prin pictograma Ôś░ ) ofer─â acelea╚Öi informa╚Ťii cheie, dar ├«ntr-un format clasic de list─â.

Vizualizarea Grafic

Vizualizarea Grafic (reprezentat─â de pictograma ­čôŐ) ofer─â acelea╚Öi informa╚Ťii cheie, dar ├«ntr-o varietate de forme de grafic ╚Öi diagrame personalizabile.


Op╚Ťiuni de c─âutare Filtre, Grupare dup─â ╚Öi Favorite

Indiferent de vizualizarea aleas─â pentru tabloul de bord Marketing E-mail, op╚Ťiunile Filtre, Grupare dup─â ╚Öi Favorite sunt ├«ntotdeauna disponibile.

Aceste op╚Ťiuni ofer─â diferite moduri de a specifica ╚Öi organiza informa╚Ťiile v─âzute pe tabloul de bord Marketing E-mail.

Op╚Ťiunile de filtrare sunt: ÔÇőÔÇőMesajele mele, Data trimitere, Teste A/B, Teste A/B de revizuit, Arhivat ╚Öi Adaug─â un filtru personalizat. Dac─â se selecteaz─â Ad─âugare filtru personalizat, Odoo dezv─âluie un meniu derulant suplimentar, cu trei c├ómpuri personalizabile de completat, pentru a prelua rezultate care se potrivesc unor criterii mai specifice.

Op╚Ťiunile de grupare sunt: Stare, Trimis dup─â, Perioad─â Trimise, Adaug─â un filtru personalizat.

Op╚Ťiunea de Favorite: prin filtrarea ╚Öi/sau gruparea c├ómpurilor, rezultatele oferite se pot salva ca Favorite.


Crearea unui e-mail

Pentru a crea un e-mail, deschide╚Ťi aplica╚Ťia Marketing E-mail ╚Öi ap─âsa╚Ťi pe butonul Creeaz─â

Se deschide un formular necompletat.

┬Ě         C├ómpul Subiect este obligatoriu. Subiectul este vizibil ├«n c─âsu╚Ťa de e-mail a destinatarilor, permi╚Ť├óndu-le s─â vad─â rapid despre ce este vorba ├«n mesaj.

┬Ě         Pictograma Ôś║ (fa╚Ť─â z├ómbitoare) de la sf├ór╚Öitul c├ómpului Subiect reprezint─â emoji. Se dezv─âluie un meniu de emoji care poate fi folosit ├«n oricare c├ómp.

┬Ě         Destinatari: Op╚Ťiunea implicit─â este List─â de discu╚Ťii. Dac─â este selectat─â op╚Ťiunea List─â de discu╚Ťii, atunci trebuie aleas─â din meniul derulant al c├ómpului Selecta╚Ťi listele de discu╚Ťii.

Not─â!!! Odoo va trimite acest e-mail numai persoanelor de contact din acea list─â de coresponden╚Ť─â.

C├ónd apas─â pe c├ómpul Destinatari, este afi╚Öat un meniu derulant cu alte op╚Ťiuni. Fiecare op╚Ťiune ofer─â moduri diferite prin care Odoo poate crea un public ╚Ťint─â pentru e-mail. Aceste op╚Ťiuni ofer─â op╚Ťiunea de a crea un filtru de destinatar mai specificat, ├«ntr-un format asem─ân─âtor unei ecua╚Ťii.

Op╚Ťiunile c├ómpului Destinatari sunt urm─âtoarele:

ÔÇő┬Ě         Comand─â de v├ónzare: filtrul se concentreaz─â pe anumite comenzi de v├ónzare din baza de date.

ÔÇő┬Ě         Contact: filtrul se concentreaz─â pe anumite contacte din baza de date.

ÔÇő┬Ě         Contact de coresponden╚Ť─â: filtrul se concentreaz─â pe anumite contacte de coresponden╚Ť─â din baza de date.

ÔÇő┬Ě         Pist─â/Oportunitate: filtrul se concentreaz─â pe clien╚Ťi poten╚Ťiali sau oportunit─â╚Ťi din baza de date

ÔÇő┬Ě         List─â discu╚Ťii.Ad─âugarea unui filtru pentru destinatar

Pentru a ad─âuga un filtru de destinatar mai specificat, selecta╚Ťi orice op╚Ťiune de destinatar (alta dec├ót Lista de discu╚Ťii) ╚Öi ap─âsa╚Ťi pe butonul pe Ad─âugare filtru, dac─â este necesar, pentru a afi╚Öa trei c├ómpuri, formatate ca o ecua╚Ťie.

Pentru a dezv─âlui op╚Ťiunile submeniului, face╚Ťi clic pe fiecare c├ómp ╚Öi face╚Ťi selec╚Ťiile dorite, p├ón─â c├ónd configura╚Ťia preferat─â a fost realizat─â. Num─ârul de ├Änregistr─âri care se potrivesc cu regula este indicat ├«n dreapta c├ómpului Destinatari, cu verde.

Not─â!!! Unele op╚Ťiuni de submeniu din primul c├ómp de regul─â permit o a doua alegere pentru a oferi ╚Öi mai mult─â specificitate.

În dreapta fiecărei reguli, sunt pictogramele :

ÔÇő┬Ě         Pictograma ├Ś (╚śterge╚Ťi nodul) ╚Öterge un anumit nod (linie) al regulii.

ÔÇő┬Ě         Pictograma ´╝ő (Ad─âuga╚Ťi nod) adaug─â un nod (linie) la regul─â.

ÔÇő┬Ě         Pictograma Ôő» (Ad─âuga╚Ťi o ramur─â) adaug─â o ramur─â la nod.

O ramură înseamnă două sub-noduri suplimentare, indentate, care sunt adăugate la regulă, oferind și mai multă specificitate liniei de deasupra acesteia.

 

Cuprins e-mail

├Än partea de jos a formularului de e-mail sunt trei tab-uri: Cuprinsul e-mailului, Set─âri ╚Öi Conversa╚Ťie.

1.       ├Än tab-ul Cuprinsul e-mailului, exist─â o serie de ╚Öabloane de mesaje preconfigurate din care s─â alege╚Ťi. Selecta╚Ťi ╚Öablonul dorit ╚Öi modifica╚Ťi fiecare element al detaliilor de design cu ajutorul blocurilor de construc╚Ťie cu drag-and-drop ale Odoo, situate ├«n bara lateral─â din dreapta. Fiecare bloc ofer─â caracteristici unice ╚Öi elemente de design profesional.

Not─â!!! Pentru a crea un e-mail de la zero, selecta╚Ťi ╚Öablonul Text simplu care poate fi personalizat─â ├«n mai multe moduri - fie folosind editorul de text ├«mbog─â╚Ťit frontal care accept─â comenzi slash (/), fie cu editorul de cod XML c├ónd este activat Modul Dezvoltator ╚Öi se face click pe pictograma </>.

2.       ├Än tab-ul Set─âri: Op╚Ťiunile vor fi diferite, ├«n func╚Ťie de dac─â func╚Ťia Campanii de e-mail este activat─â ├«n pagina Set─âri a aplica╚Ťiei Marketing E-mail (Marketing E-mail ÔÇú Configurare ÔÇú Set─âri).

F─âr─â func╚Ťia Campanii de e-mail activat─â, fila Set─âri din formularul de detalii de e-mail arat─â astfel:

ÔÇő┬Ě         Previzualizare Text: ex. ÔÇťVerific─â ├«nainte s─â fie prea t├órziuÔÇŁ

ÔÇő┬Ě         Responsabil: alege╚Ťi un angajat (├«n baza de date) care s─â fie responsabil pentru acest e-mail special.

ÔÇő┬Ě         Trimite╚Ťi de la: desemna╚Ťi un alias de e-mail care va fi afi╚Öat ca expeditor al acestui e-mail special.

ÔÇő┬Ě         R─âspuns la: desemna╚Ťi un alias de e-mail c─âruia ├«i vor fi trimise toate r─âspunsurile la acest e-mail special.

ÔÇő┬Ě         Ata╚Öamente: dac─â sunt necesare documente specifice pentru aceast─â invita╚Ťie la eveniment, acestea pot fi trimise ├«mpreun─â cu acest e-mail, f─âc├ónd clic pe ATA╚śEAZ─é UN FI╚śIER ╚Öi ad─âug├ónd documentul(ele) corespunz─âtor(e).

3.       ├Än tab-ul Conversa╚Ťie : apare istoricul convorbirii ╚Öi se pot planifica activit─â╚Ťi (ex. Sun─â Clientul) sau se pot scrie note c─âtre urm─âritori.

C├ónd func╚Ťia Campanii de e-mail este activat─â, ├«n tab-ul Set─âri apar op╚Ťiuni suplimentare de marketing, care arat─â astfel:Campanie


C├ómpul Campanie ofer─â op╚Ťiunea de a ad─âuga acest e-mail special la o campanie de e-mail realizat─â anterior ├«n baza de date. Face╚Ťi click pe c├ómpul gol pentru a afi╚Öa un meniu derulant care con╚Ťine toate campaniile realizate anterior ├«n baza de date.


Crearea unei noi campanii

Pentru a crea o campanie nou─â ├«ncepe╚Ťi s─â introduce╚Ťi numele acestei noi campanii ╚Öi ap─âsa╚Ťi butonul Creaz─â ╚Öi editeaz─â

Se va deschide fereastra pop-up și se ajustează numele campaniei, se atribuie un responsabil și se adaugă etichete.

Rândul de sus al ferestrei pop-up este plin de butoane inteligente. Fiecare dintre acestea afișează diverse valori legate de campanie.

C├ónd toate modific─ârile sunt gata s─â fie finalizate, face╚Ťi click pe butonul Salveaz─â. Pentru a ╚Öterge ├«ntreaga campanie, ap─âsa╚Ťi pe butonul Abandoneaz─â.

Odată cu activarea Campanilor, apare și meniul aferent. Aici se vor vedea toate campaniile:Testare A/B


├Änapoi ├«n tab-ul Set─âri, dac─â caseta Permite testarea A/B este bifat─â, destinatarii vor fi trimi╚Öi o singur─â dat─â. Acest lucru permite trimiterea diferitelor coresponden╚Ťe c─âtre destinatari selecta╚Ťi aleatoriu. Acest lucru testeaz─â eficien╚Ťa general─â a coresponden╚Ťei ╚Öi elimin─â nevoia de mesaje duplicate.

C├ómpul Procent Test A/B reprezint─â procentul de contacte din baza de date c─ârora le va fi trimis acest mesaj, ca parte a Test─ârii A/B. Introduce╚Ťi un num─âr ├«ntre 1-100. Destinatarii sunt ale╚Öi aleatoriu.


Trimitere, programare sau test

Dup─â finalizarea e-mailului, Odoo ofer─â urm─âtoarele op╚Ťiuni ├«n col╚Ťul din st├ónga sus al paginii ╚Öablonului de e-mail. Aceste op╚Ťiuni sunt: ÔÇőÔÇőTrimitere, Programare ╚Öi Test.

ÔÇő┬Ě         Trimitere - Face╚Ťi click pentru ca Odoo s─â trimit─â e-mailul c─âtre destinatarii dori╚Ťi. C├ónd s-a trimis coresponden╚Ťa, starea se schimb─â ├«n Trimis.

ÔÇő┬Ě         Programare - Face╚Ťi click pentru a afi╚Öa o fereastr─â pop-up, ├«n care este aleas─â o dat─â-or─â viitoare. Odoo trimite coresponden╚Ťa c─âtre destinatarii doriti la acea dat─â ╚Öi or─â specificat─â. C├ónd se alege o dat─â-or─â, starea coresponden╚Ťei se schimb─â ├«n ├Än coad─â.

ÔÇő┬Ě         Test - Face╚Ťi click pentru a dezv─âlui o fereastr─â pop-up, ├«n care Odoo permite trimiterea unui exemplu de e-mail ├«n scopuri de testare. Introduce╚Ťi adresa de e-mail a destinatarului dorit ├«n c├ómpul Destinatari ╚Öi face╚Ťi click pe Trimite╚Ťi exemplu de e-mail.

ÔÇő┬Ě         Salveaz─â - Face╚Ťi click pentru a salva e-mailul ca schi╚Ť─â, care poate fi editat (╚Öi trimis) la o dat─â ulterioar─â. C├ónd face╚Ťi click, starea e-mailului r─âm├óne ca Ciorn─â.

ÔÇő┬Ě         Abandoneaz─â - Face╚Ťi click pentru a renun╚Ťa la orice modific─âri care au fost f─âcute de la ultima salvare.