Configurare SAF-T

Configurare SAF-T

Fișierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezintă o nouă obligație declarativă instituită în sarcina contribuabililor, și reflectă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale, conținând informații referitoare la datele contabile și fiscale ale contribuabililor.

Rolul principal al SAF-T este acela de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili, oferind beneficii ambelor părți. SAF-T implică raportarea periodică a unui set de informații (inițial, suplimentar declarațiile fiscale - într-un format predefinit) care facilitează revizuirea de către autoritățile fiscale a operațiunilor desfășurate de contribuabili.

Începând cu 1 ianuarie 2023, companiile înregistrate în scopuri fiscale în România trebuie să-și raporteze datele contabile la Agenția Fiscală Română lunar sau trimestrial în declarația D.406. Declarația cuprinde mai multe secțiuni, fiecare acoperind diferite aspecte ale activității contabile și fiscale ale unei companii, principalele categorii fiind:

1.       Date generale despre contribuabil

2.       Plan de conturi și balanța de verificare

3.       Jurnalul tranzacțiilor (Entries)

4.       Facturi de vânzare și de achiziție (Sales and Purchases)

5.       Stocuri (Inventory)

6.       Active imobilizate (Fixed Assets)

7.       Plăți și încasări (Payments and Receipts)

8.       Conturi bancare (Bank Accounts)

Pentru exportul corect al fișierului XML este necesara configurarea:

1. Din setările generale ale companiei trebuie completat cu Țara, Oraș, Număr de telefon, CUI-ul companiei, Tax ID.


2. Este absolut necesară sincronizarea cu banca folosită.

3. Compania trebuie să aibă cel puțin o persoană de contact conectată. Dacă nu este nici una trebuie creată din modulul Contacte.

4. Planul de conturi nu trebuie să se abate de la un plan de conturi oficial. Trebuie setată o bază fiscală localizată în România pentru a reflecta reglementările contabile și Planul de conturi utilizate de companie.

5. Toți clienții și furnizorii trebuie sa aibă Țara, Orașul și Codul poștal completat.

6. Este necesar să specificăm Tipul fiscal SAF-T românesc (un număr de 3 cifre) și Codul fiscal SAF-T românesc (un număr de 6 cifre) pentru fiecare taxă pe care o utilizați. Aceste informații sunt deja completate pentru taxele implicite din Odoo. Tipul de taxă și codul fiscal sunt coduri definite de Agenția Fiscală Română pentru declarația D.406. Acestea se găsesc în foaia de calcul Excel publicată ca îndrumare pentru completarea declarației, care se găsesc pe site-ul Agenției Fiscale Române.


Pentru a crea și vizualiza fișierul SAF-T trebuie să accesăm Contabilitate- Rapoarte – Cartea mare. Din partea de sus se poate alege perioada de timp dorită iar apoi din partea stângă se alege varianta SAF-T și se descarcă.