Centru de cost (S)
­čö╣

Analiza costurilor cu ajutorul conturilor analitice

Procesul de analiz─â a costurilor cu ajutorul conturilor analitice ├«n sistemul Odoo implic─â crearea ╚Öi repartizarea unor conturi analitice pentru fiecare element de cost din cadrul organiza╚Ťiei. Aceste conturi analitice permit urm─ârirea ╚Öi analiza costurilor pentru fiecare proiect, departament sau activitate ├«n parte. Pentru a activa ├«n sistem aceast─â func╚Ťionalitate se acceseaz─â Set─âri ÔÇô Contabilitate ÔÇô sec╚Ťiunea Statistici ╚Öi se bifeaz─â Contabilitate Analitic─â ╚Öi dac─â este cazul ╚Öi Etichet─â analitic.


Contabilitate analitic─â

Contabilitatea analitic─â este utilizat─â pentru a urm─âri costurile cu precizie ╚Öi pentru a gestiona eficient resursele ├«n cadrul organiza╚Ťiei. Pentru a urm─âri astfel de costuri, ├«n sistemul Odoo se pot configura urm─âtoarele:

 1. Conturi analitice;
 2. Grup Conturi Analitice;
 3. Etichet─â analitic;
 4. Reguli Analitice implicite;

Configurarea conturilor analitice

Pentru configurarea conturilor analitice se acceseaz─â meniul Contabilitate ÔÇô Configurare ÔÇô Conturi analitice ÔÇô Creeaz─â


În fereastra deschisă, se vor completa următoarele câmpuri:

 1. Numele Contului analitic (ex. Cheltuieli transport / venituri vânzări);
 2. Clientul ÔÇô  se selecteaz─â din sistem dac─â se dore╚Öte o imagine de ansamblu asupra conturilor analitice pentru un anumit client;
 3. Referin╚Ť─â;
 4. Grup ÔÇô Un cont analitic face parte ╚Öi dintr-un grup.
 5. Se apas─â butonul Salveaz─â.


Repartizarea conturilor analitice

Dup─â configurarea conturile analitice, urm─âtorul pas este repartizarea acestora la cheltuieli ╚Öi venituri. Acest lucru se face de obicei ├«n momentul ├«n care se efectueaz─â o tranzac╚Ťie (ex: factur─â, bon fiscal). ├Än mod implicit, Odoo va repartiza cheltuielile ╚Öi veniturile c─âtre conturile contabile generale, dar acestea pot fi modificate ├«n func╚Ťie de contul analitic repartizat.


Achizi╚Ťie

Utilizatorul c├ónd va crea o ofert─â de achizi╚Ťie va alege contul analitic aferent produselor existente sau nou create din nomenclator.

 


Vânzare

După crearea unei comenzi de vânzare și livrarea produselor, utilizatorul va alege în Factura Client contul analitic aferent produselor existente sau nou create din nomenclator.Grup Conturi Analitice

Grupurile de conturi analitice reprezint─â o modalitate de organizare a conturilor analitice ├«n cadrul organiza╚Ťiei, permi╚Ť├ónd o mai bun─â gestionare ╚Öi analiz─â a costurilor ╚Öi veniturilor. De exemplu, o organiza╚Ťie poate crea un grup de conturi analitice pentru un departament specific, care include conturi analitice individuale pentru fiecare proiect sau activitate din cadrul departamentului.

Pentru a configura un Grup Conturi Analitice se acceseaz─â meniul Contabilitate ÔÇô Configurare ÔÇô Grup Conturi Analitice ÔÇô Creeaz─â:

În fereastra nou deschisă se vor completa câmpurile:

 1. Numele ÔÇô Denumirea grupului;
 2. P─ârinte;
 3. Descriere;
 4. Se apas─â pe butonul Salveaz─â.

Not─â!!! Acest Grup Conturi Analitice se va completa ├«n Contul Analitic ÔÇô c├ómpul Grup.Etichet─â Analitic

Etichetele analitice sunt o modalitate eficient─â de a ad─âuga informa╚Ťii suplimentare la nivelul liniei contului contabil ╚Öi de a urm─âri costurile ╚Öi veniturile pe diferite niveluri de detaliu ├«n cadrul organiza╚Ťiei.

Pentru a crea o etichet─â se acceseaz─â meniul Contabilitate ÔÇô Configurare ÔÇô Etichet─â Analitic ÔÇô Creeaz─â:

În fereastra nou deschisă se vor completa câmpurile:

 1. Etichet─â analitic ÔÇô Denumirea etichetei;
 2. Bifarea/nebifarea c├ómpului Distributie analitic─â. Bifarea c├ómpului permite o distribu╚Ťie pentru conturile analitice, dar ╚Öi procentajul acestora.
 3. Se apas─â butonul Salveaz─â.

Achizi╚Ťie

Utilizatorul c├ónd va crea o ofert─â de achizi╚Ťie va alege eticheta analitic─â aferent─â produselor existente sau nou create din nomenclator

Vânzări

După crearea unei comenzi de vânzare și livrarea produselor, utilizatorul va alege în Factura Client eticheta analitică aferenă produselor existente sau nou create din nomenclator.